Nissan – Småland

Paddla längs kanotleden Nissan

I Småland finns vackra vatten i skön natur. Varför inte paddla längs Nissan? Längs sträckans rogivande vatten kan man uppleva vilda djur, energifyllda skogar och intressant kulturhistoria.

Paddla fram genom en av Smålands allra vackraste åar: Nissan. Den omgivande miljön är lika lugn och rogivande, som minnesvärd och intressant.

Kanotisten får en nära upplevelse av såväl den småländska gröna växtligheten, som det alltid lika fascinerande djurlivet. Som kanotist finns stora chanser att man på betryggande avstånd får se rådjur och kanske även skogens konung: älgen som betar längs vattnet.

Köpa kajakkläder

Välj rätt sovsäck

Flytväst för paddling

Lättpaddlad led på 86 km

Man kan starta och sluta kanotfärden där man själv önskar, men inget hindrar att man beger sig på en riktig långfärd och paddlar hela sträckan på 86 km. Vattnet, som berör ett område i Gislaved, men också Gnosjö kommun, är till största delen lugnflytande.

Det många gånger meandrande loppet har gett Nissan ett karaktäristiskt snirklande färdmönster, som gör det extra intressant för kanotister att ta del av. Sträckor med strömt vatten finns främst i den norra delen av ån.

Rastplatser

Längs leden finns omkring 10 rastplatser där friluftsbesökare är välkomna att rasta, så som vid Algustorpasjön, Bäckshult, Skeppshult, Vikaresjön, Öreryd m.m. Vill man övernatta går det bra med ett så kallat kanotchecksystem.

Vid rastplatserna finns vindskydd, soptunnor, toaletter och grillplats. Fritidsförvaltningen och markägare ansvarar för tillsynen av dessa rastplatser för att de alltid ska vara välkomnande.

Längs med Nissan finns fyra fördämningar värda att känna till; det är Bölaryd i Skeppshult, Ågårdsfors i Smålandsstenar, Gyllenfors i Gislaved och Nissafors bruk. Sen har tätorterna Gislaved och Smålandsstenar vuxit fram på respektive platser på grund av Nissan som en historiskt viktig transportled, bland annat för timmerflottning.

Välj rätt tält

Välj rätt paddel

Testa - Zipline

Paddla via naturreservat

Naturreservat finns också längs Nissan, så som urbergskullen Isaberg. Isaberg är kanske mest känt för vintersport i form av slalombackar, men även sommartid bjuder Isaberg på berikande friluftsliv i den 149 hektar stora barrskogen. Vid Nissan ligger också naturreservaten Värö, Ettö och Villstad kyrkby.

Kanoter på Nissan

Bild: Kanoter på Nissan. Cred: Gislaved.se

Att hyra kanot

Ett flertal kanotuthyrare finns i anslutning till Nissan. De senaste åren har såväl antalet kanotister som kanotuthyrare ökat. Den som vill hyra kanot kan exempelvis vända sig till:

  • Stiftelsen Isabergstoppen
  • Holmen
  • GI Multi
  • Hörsjöns camping
  • Vallsnäs camping
  • Gnosjö kommun
Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling